ایران یک جامعه زنانه محسوب میشود و یا مردانه؟

نگاهی به ابعاد مردانه و زنانه

     قطب قدرت طلب، رقابت جو، بلندپرواز و علاقمند به دستاوردهای مادی بعد مردانه جامعه و در مقابل قطب روابط-محور، مراقب، علاقمند به همکاری و به طور کلی طرفدار کیفیت زندگی، بعد زنانه جامعه نامیده می شود. در فرهنگ مردانه افراد کار می کنند تا زنده بمانند، اما در فرهنگ زنانه، افراد کار می کنند تا زندگی کنند. در بعد مردانه کار بر خانواده غالب است و در بعد زنانه، باید بین کار و خانواده تعادل برقرار باشد.(در مورد ابعاد شحصیتی نیز می تواند صحیح باشد).

     مردانگی ترکیبی از ویژگی ها، رفتارهای شخصیتی و باورهایی هست که جامعه به طور خاص برای برای جنسیت مرد در نظر گرفته است، قدرت، خشونت، عملکرد بالا، قهرمان سازی و دستاوردها در مقابل موضوعاتی زنانه ای مانند روابط شخصی، آسایش، رفاه و کمک به ضعیفان قرار میگیرد.

     در جوامع با فرهنگ های غالب مردانه از مردان انتظار میرود که رقابت جو، جسور و متمرکز روی موفقیت باشند اما در جوامع با فرهنگ زنانه تمایز نقش اجتماعی شخص بر اساس جنسیت به حداقل خود می رسد و نقش ها به راحتی تغییر می کنند. در واقع چه چیزی محرک و انگیزه ی اصلی شما در زندگی است، بهترین بودن( مردانگی) و یا چیزی که خودتان دوست دارید (زنانگی)؟!

which cultures are masculine

جایگاه کشورهای مختلف از نگاه مطالعات بین الملل؟

     HOFSTEDE مردم شناس معروف هلندی درتحقیقات خود یکی از بعدهای لازم برای شناخت جامعه را همین بعد زنانگی، مردانگی معرفی می کند. در میان کشورهایی که شدیدترین بعد مردانگی دارند، میتوان به اسلواکی، ژاپن، مجارستان، مکزیک و …اشاره کرد( امتیازهای حدود 90 ). و از طرفی کشورهایی مانند سوئد، هلند و  نروژ( امتیازهای حدود 10) که دیگر نگاه جنسیتی در جامعه برای نقش های اجتماعی از بین رفته است، جز زنانه ترین فرهنگ ها هستند، مدیریت ها بیشتر به صورت توافقی است و تعارض ها با کمک بحث های بسیار طولانی برای رسیدن به یک توافق حل میشود.

مقاله مرتبط: 

فرهنگ فردگرایی در مقابل فرهنگ جمع گرایی 

     و اما ایران در این تقسیم بندی با کسب عدد 41 در میانه تقسیم بندی و البته دربین کشورهای با فرهنگ زنانه قرار می گیرد. اگرچه از این تقسیم بندی و امتیازدهی سالها گذشته و  به این تحقیق نیز نقدهایی وارد است، اما هنوز هم برای بسیاری از مطالعات بین الملل مورد تایید و قابل اتکا است.

برای درک بیشتر موضوع در جدول زیر به مقایسه ی کلی این دو فرهنگ می پردازیم:

  • رویه های اجتماعی: در بعد مردانه ملاحظه شدید به پول و قدرت و تمام دستاوردهای ملموس زندگی وجود دارد ولی در بعد زنانه ملاحظه به روابط و کیفیت زندگی اهمیت بیشتری دارد.
  • مذهب: در جامعه ی مردانه، داشتن مذهب اولویت بالایی در زندگی دارد و کشیش باید مرد باشد اما در جوامع زنانه داشتن مذهب اولویت اصلی در زندگی نیست و زنها هم میتوانند کشیش باشند( این مثال کشیش بیشتر برای درک موضوع نقش است).
  • کاری: در جوامع مردانه، مردان موقعیت های بسیار بالا را می خواهند و اختلاف دستمزدها بین زنان و مردان و نقش آنها در جامعه مشهود است.
  • عاطفی :در جوامع مردانه مردها هرگز گریه نمی کنند و شکست برای مردان خجالت آور است. اما در جوامع زنانه زن و مرد ندارد و هر کسی می تواند گریه کند و یا شکست بخورد.

در صورت علاقمندی به موضوع پیشنهاد می دهیم مقاله  MAS/FEM DIMENSION را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *